Andesteg med orangesauce og æblesalat

  • 6 pers

  • Jul

Gem

Send på mail

Send
X

Gem opskrift som bogmærke

Gem som bogmærke i din browser, så du nemt kan finde den igen.
Gem

Kopiér link

Kopiér link
X

Andesteg med orangesauce og æblesalat

  • 6 pers

Ingredienser

  • 1 løg
  • 1 spsk salt
  • peber
  • 2 æbler
  • 200 g svesker uden sten
  • 1 and på 2½-3 kg
  • 50 g smør
  • 40 g hvedemel
  • salt
  • 2 spsk rørsukker
  • 2 dl hvidvin
  • peber
  • 2 dl appelsinsaft
  • 2 skalotteløg
  • ½ stjerneanis
  • 2 spsk æbleeddike
  • andefedt
  • 6 sorte peberkorn
  • kråse
  • 1 liter andesky fra stegningen
  • hjerte
  • hals og vingespidser
  • 50 g valnødder
  • 1½ spsk valnøddeolie
  • 2 æbler
  • 2 bladselleri
  • 50 g mandler
  • 50 g svesker uden sten
  • saften af 1 citron
  • 1 bakke salatmix
  • 1/6 hvidkålshoved (250 g)
  • 1½ kg kartofler

Fordeling pr. 100 g

  • Energi: 1960 Kj
  • Fedt: 68 %
  • Kulhydrat: 21 %
  • Protein: 10 %

Tænd ovnen på 165°. Rens anden for evt. indmad, skær vingespidser og hals fra, og gem dem til saucen. Skær æbler og løg i grove tern, og bland dem med sveskerne. Kom fyldet i anden, og luk den med kødnåle. Gnid skindet godt med salt og peber. Hæld vand i bunden af en bradepande, så den er halvt fyldt, læg anden på en rist henover, og steg den med ryggen opad i ca. 45 min. Vend anden, og steg den i yderligere ca. 1½ time. Skru nu ovnen op på 225°, og efterbrun anden i ca. 10 min., til skindet er sprødt, og anden gennemstegt. Kødet skal løsne sig fra benene og kødsaften være helt klar. Tag anden ud, og hæld ca. 3 dl vand ned i skyen i bradepanden. Lad anden hvile utildækket i 10-15 min. før udskæring.

SAUCE 

Snit skalotteløgene, og rist dem møre i en gryde med lidt andefedt. Tag løgene op, og rist kråse, hjerte, hals og vingespidser til de er godt brunede. Kom løgene tilbage i gryden, hæld hvidvin ved, og lad det koge indtil der er ½ dl vin tilbage. Tilsæt 1 liter andesky fra stegningen, forinden skummet fri for fedt, og kog skyen i ca. 30 min. (suppler evt. med færdig bouillon, hvis du ikke har nok sky fra stegningen). Sigt skyen.
Smelt rørsukkeret til karamel i en anden gryde. Tilsæt æbleeddike, peberkorn, stjerneanis og appelsinsaft, lad det koge ind til sirupskonsistens ca. 5 min., og hæld den sigtede andesky ved.
Smelt smørret i en tredje gryde, tilsæt melet, og pisk i opbagningen i nogle min. ved jævn varme. Tilsæt skyen, og kog andesaucen i ca. 10 min., til den har en god smag.. Sigt saucen, og kasser peberkorn og stjerneanis. Krydr saucen med salt og peber.

SALAT 

Hak sveskerne groft, og hæld citronsaft henover. Hak mandlerne, og rist dem gyldne på en tør pande. Hak valnødderne groft, skær æbler og bladselleri i skiver, og snit hvidkålen fint. Bland svesker, mandler, grofthakkede valnødder, olie, æbler, bladselleri, hvidkål og salatmix, og anret salaten i en skål.

Parter anden, og server den med kogte kartofler, orangesauce og æblesalat.
Et fad med bagte rodfrugter vil også egne sig fint som tilbehør. Find opskriften på bagte rodfrugter på kvickly.dk

Tip: Steg anden i god tid, og parter den i portionsstykker. Før servering lægges kødstykkerne i en bradepande, pensles med lidt andefedt og steges i 10-15 min. ved 200°. Giv evt. grill til sidst, til skindet er sprødt.