Gem

Send på mail

Send
X

Gem opskrift som bogmærke

Gem som bogmærke i din browser, så du nemt kan finde den igen.
Gem

Kopiér link

Kopiér link
X

Flæskesteg med brunede kartofler

  • 6 pers

Ingredienser

  • 1 spsk salt
  • 10 hele nelliker
  • peber
  • 5 laurbærblade
  • 2 kg svinekam med svær, uden ben og ridset
  • salt og peber
  • 1 dl piskefløde
  • 3 tsk majsstivelse
  • evt. kulør
  • stegesky fra stegningen
  • 2 dl kalvebouillon eller rødvin
  • 1 spsk smør
  • 50 g sukker
  • 2 spsk vand
  • 1 kg aspargeskartofler
  • ½ kg kogte kartofler samt lun rødkål (se opskrift på juleand).

Fordeling pr. 100 g

  • Energi: 1240 Kj
  • Fedt: 50 %
  • Kulhydrat: 26 %
  • Protein: 23 %

Tjek om sværen er skåret helt igennem, og skær den igennem med en skarp kniv, hvor den eventuelt ikke er det.
Krydr stegen med peber på undersiden. Gnid sværen ind i salt, og sæt nelliker og laurbærblade imellem sværene. Læg stegen på en bagerist, og læg evt. lidt sammenfoldet stanniol under stegen, hvis den er lidt lavere i den ene ende – så bliver den lettere sprød over det hele. Stil rist og steg i ovnen. Stil et ovnfast fad under stegen, og hæld 7 dl vand i bunden. Tænd ovnen på 200º (varmluft 180º), og steg flæskestegen i ca. 1½ time eller til centrumstemperaturen er 65º. Hvis sværen ikke er sprød, når stegen er 55º, kan ovnen skrues op til 250º den sidste del af stegningen. Lad stegen trække på et skærebræt, mens saucen laves.

Sauce
Sigt skyen fra det ovnfaste fad, og skum den for fedt. Spæd med bouillon, fond eller rødvin, til der er 5 dl. Opløs majsstivelsen i fløden, og pisk jævningen i saucen. Kog op under omrøring. Smag saucen til med salt og peber, og farv evt. med kulør.

Brunede kartofler
Kog kartoflerne møre, og pil dem. Kom sukkeret på en stor pande med 2 spsk vand, og smelt det til en gylden karamel. Tilsæt smørret og lad det bruse op med karamellen. Skyl kartoflerne i lidt vand, og kom dem på panden. Lad kartoflerne småkoge i karamellen, og ryst panden ofte, så karamellen fordeler sig jævnt på kartoflerne.

Skær stegen i skiver og anret på et fad, og server med sauce, brunede samt kogte kartofler og lun rødkål.

Tip: Bliver der flæskesteg i overskud, kan den gemmes i køleskabet til pålæg i dagene efter. Prøv fx en flæskestegssandwich med en skive kold steg, kold rødkål, et par skiver frisk æble og lidt syltede agurker lagt i en grovbolle smurt med sennep.