Gem

Send på mail

Send
X

Gem opskrift som bogmærke

Gem som bogmærke i din browser, så du nemt kan finde den igen.
Gem

Kopiér link

Kopiér link
X

Hel kalkun

Ingredienser

  • 1 kalkun, ca. 4 kg
  • 3 æbler
  • 150 g svesker/abrikoser
  • 200 g smør
  • 6 stilke timian
  • 4 stilke rosmarin
  • Salt og peber

Fordeling pr. 100 g

  • Energi i alt: 26292 KJ
  • Energi i alt: 6260 Kcal
  • Protein: 57 %
  • Kulhydrat: 7 %
  • Fedt: 36 %

Indmaden fjernes og kalkunen skyldes under vand, også indeni. Tørres af med lidt køkkenrullepapir. Lægges herefter på en rist over en bradepande.  Timian og rosmarin hakkes fint og blandes godt med smørret, som herefter smøres jævnt ud over kalkunen. Put gerne lidt indeni og drys til sidst med salt og peber.

Kernehuset fjernes fra æblerne. Æbler, svesker og abrikoser skæres i mindre stykker og det hele fyldes herefter i kalkunen. Et stegetermometer stikkes i den tykkeste del af låret, uden af spidsen rører ved benet. Ønsker du at lave sauce, kan du med fordel komme selleri, gulerod, løg og lidt hønsefond i bunden af bradepanden, inden kalkunen sættes i ovnen.

Ovnen tændes på 175 grader og kalkunen steges i 3-3,5 timer, indtil den har en kernetemperatur på 75 grader. Efter en halv time i ovnen øses stegeskyen fra bradepanden over kalkunen. Når den er gylden, dækkes den til med staniol, så skindet ikke bliver mørkt.  Når der er en halv time tilbage af stegetiden, fjernes staniolen, og der øses igen stegesky en gang mere over kalkunen. Når den er færdigstegt, lad kalkunen hvile i 20 min, inden den skæres ud og anrettes på fad med halve æblestykker fyldt med ribsgelé.

Serveres med traditionelt tilbehør som hvide- eller brune kartofler, rødkåls- eller appelsinsalat, sauce og lidt surt - alt efter smag og behag.  Velbekomme!