Gem

Send på mail

Send
X

Gem opskrift som bogmærke

Gem som bogmærke i din browser, så du nemt kan finde den igen.
Gem

Kopiér link

Kopiér link
X

Juleand med sauce og rødkål

  • 6 pers

Ingredienser

  • 1 tsk salt
  • 1 spsk olivenolie
  • 200 g abrikoser
  • peber
  • 400 g æbler
  • 6 kviste rosmarin
  • 1 appelsin
  • 200 g svesker
  • 1 and på 2½-3 kg
  • salt og peber
  • 2 spsk honning
  • 1 rødløg
  • 5 kviste timian
  • 4 laurbærblade
  • 0.5 dl æbleeddike
  • 1 spsk andefedt
  • 1 lille rødkålshoved
  • 1 løg
  • salt og peber
  • 2 fed hvidløg
  • 5 dl vand
  • 3 tsk majsstivelse
  • 1 spsk olivenolie
  • 5 kviste timian
  • 1 gulerod
  • evt. bouillon
  • 2 laurbærblade
  • 5 peberkorn
  • hjerte, kråse, hals og vingespidser fra anden
  • stegesky fra anden
  • 1 stk selleri på størrelse med guleroden
  • 1.5 kg kartofler

Fordeling pr. 100 g

  • Energi: 1515 Kj
  • Fedt: 59 %
  • Kulhydrat: 31 %
  • Protein: 10 %

Tag posen med indmad ud af anden, og tag hjerte, kråse og hals fra. Skær de yderste vingespidser af anden, og gem dem sammen med indmaden til sauce.
Skær æblerne i kvarte, og fjern kernehusene. Steg æblerne gyldenbrune i olie eller andefedt på en pande. Skær den yderste orange skal af appelsinen med en skrællekniv, og skær appelsinskallen i tynde strimler. Bland æblerne med svesker, abrikoser, appelsinskal og rosmarinkviste. Kom frugtfyldet i anden, og luk den med stegenåle. Gnid skindet godt med salt, og drys med peber. Læg anden på en rist med brystet opad, og stil den i en 175º varm ovn (varmluft 160º) med et stort ovnfast fad neden under. Steg anden i ca. 3 timer i alt, til den er gennemstegt. Hæld fedtet fra det ovnfaste fad efter den første time. Stil en bageplade under anden imens, så den ikke drypper ned i ovnen. Hæld ½ liter vand i fadet, stil det ind under anden igen, og steg i endnu 2 timer.

Rødkål
Skær rødkålen i 2 cm tykke strimler. Hak løget fint, og svits det i andefedt eller olie i en stor gryde. Tilsæt kålen, og svits med i 3-4 min. Tilsæt honning og eddike, timianblade og laurbærblade, og vend godt rundt. Lad rødkålen simre under låg i 30 min. hvis den skal have lidt bid, og 10-15 min. længere, hvis den skal være mør. Smag til med salt og peber og evt. mere honning og eddike.

Sauce
Brun hjerte, kråse, hals og vingespidser på alle sider i olien i en gryde. Skær løg, gulerod og selleri i små tern, og brun dem sammen med indmaden. Dæk med vand, og tilsæt peberkorn, laurbærblade, grofthakkede hvidløg og timiankviste. Lad saucen koge i 2-3 timer, mens anden steger.

Tag den færdigstegte and ud af ovnen, og lad den hvile på et skærebræt, mens saucen gøres klar.
Sigt stegeskyen ned i en skål, lad den stå et øjeblik, og skum fedtet fra overfladen. Sigt saucen, og bland stegesky og sauce i en gryde. Der skal være ca. 4 dl, så spæd evt. med bouillon eller fond. Rør majsstivelsen sammen med vandet, og pisk jævningen i saucen. Kog saucen igennem under omrøring, og smag til med salt og peber.
Tag forsigtigt fyldet ud af anden med en ske, og anret det på et varmt fad. Skær eller klip anden i 8 stykker (4 bryststykker, 2 overlår og 2 underlår), og anret dem på fadet ved siden af fyldet.
Server anden med rødkål, sauce og kogte kartofler.