Gem

Send på mail

Send
X

Gem opskrift som bogmærke

Gem som bogmærke i din browser, så du nemt kan finde den igen.
Gem

Kopiér link

Kopiér link
X

Vaniljekranse og brunkager

  • 12 pers

Ingredienser

  • 175 g smør
  • 1 æg
  • 125 g sukker
  • 20 g mandler
  • 275 g mel
  • ½ vaniljestang
  • ½ tsk hjortetaksalt
  • 125 g smør
  • 850 g hvedemel
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk ingefær
  • 2 tsk nellike
  • 30 g mandelflager
  • 1 tsk appelsinskal
  • 500 g mørk sirup
  • 250 g muscovadosukker
  • 12 g potaske
  • 2 spsk Orangeblomstvand eller appelsinsaft

Vaniljekranse (20-24 stk)
Kom mel og smør i en skål, og smuldr det til havregrynslignede konsistens. Blend mandlerne til mandelmel.

Tilsæt hjortetaksalt, sukker, kornene af vaniljestangen og mandelmel. Kom ægget i dejen, og ælt den hurtigt sammen. Pak dejen ind i husholdningsfilm eller kom den i en lille pose, og sæt den i køleskabet i 1½ time.

Tænd ovnen på 200 grader. Find din kødhakker frem, sæt den stjerneformede hulplade i hakkeren, og kør dejen gennem maskinen (alternativt kan dejen håndrulles til pølser på ½ cm i diameter). Skær dejen i 8 cm lange stykker, og saml den til runde kranse.

Sæt vaniljekransene på en bageplade med bagepapir, og bag småkagerne ca. 8 min.

Afkøl kagerne på en bagerist, og opbevar dem i en boks med tætsluttende låg

Energiberegning pr stk.: 560 kj (130 kcal)
Protein 5%
Fedt 48%
Kulhydrat 47%

Brunkager (80-100 stk.)
Kom sirup, muscovadosukker, smør, orangeblomstvand/appelsinsaft, appelsinskal og krydderier i en gryde, bring det i kog, og rør til smørret er smeltet. Rør potaske ud i lidt koldt vand, og tilsæt dette.

Tag gryden af varmen, og rør hvedemelet og mandelflagerne i den varme masse. Ælt dejen godt igennem, til den bliver jævn (det gøres nemmest på en røremaskine, da dejen er ret sej i konsistensen, men det kan også lade sig gøre med håndkraft og en stor grydeske).

Rul dejen til pølser på ca. 4-5 cm i diameter, pak dem ind i husholdningsfilm, og lad dem hvile i køleskabet, gerne nogle dage.

Skær brunkagedejen i tynde skiver, og kom dem over på en bageplade med bagepapir. Bag de brune kager ved 175 grader i 8-10 min., og lad dem køle af på en bagerist. Pak de brune kager i en boks med tætsluttende låg.

Energiberegning pr stk.: 310 kj (70 kcal)
Protein 6%
Fedt 17%
Kulhydrat 77%