Kend dine krydderurter

· af Kvickly

Krydderurter sætter spræl og kulør på maden. De er fulde af smag og kan bruges til et væld af forskellige retter.

 Men hvilke urter passer bedste til hvilke retter – og hvordan får du dem til at holde længere? Få de bedste tips & tricks om krydderurter her!

Masser af krydderurter!

Kog krydderurterne med i gryderetter og andre varme retter eller sæt en skål krydderurter på bordet, så man selv kan give retten det sidst pift ved bordet.

Hvis du har planlagt at gemme resterne fra den varme ret, skal du huske at gennemvarme krydderurterne sammen med retten. Drys kun friske krydderurter på den mad, du skal spise med det samme.

Og husk nu at bruge masser af krydderurter. Drys dem gavmildt over maden, brug dem i retter, lav pesto og brug dem som pynt.

Sådan skyller du krydderurter

Fjern beskidte og beskadigede blade

Klip krydderurterne fra stilken

Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand

Lad bladene dryppe af i et rent viskestykke - eller brug en salatslynge

Tip til slatne krydderurter

Smid de afskårne urter i en skål kold vand et par minutter - så kan de igen.

Tip om opbevaring

Det er vigtigt, at du ikke stiller dine krydderurter i nærheden af æbler og pærer. De producerer nemlig ethylen, som kan få urterne til at ældes hurtigere og blive triste at se på.

15 krydderurter der er værd at kende

Basilikum

Basilikum er den mest populære af alle de friske krydderurter. Den har en kraftig smag, der minder en smule om lakrids, og dufter vidunderligt, når du dasker til den. Den er idéel til pesto og i salater af alle slags. Den har en parfumeret smag, dog uden at det er overvældende. Fås både i grøn og rød-lilla udgave, den sidste smager lidt kraftigere end den grønne.

Basilikum er bedst i kolde retter og har ikke godt af at koge.

Bruges f.eks. meget i det italienske køkken, i tomatretter, evt. med ost, i salater, til grøn pesto, pastaretter, krydderolier og friske desserter, gerne med is og frugt.

Brøndkarse

Bruges f.eks. som pynt på smørrebrød, i supper, kolde saucer, salater og som garniture.

Citronmelisse

Bruges f.eks. i saucer til fisk og lyst kød som kalvekød og fjerkræ. I frugtdrikke og til desserter.

Dild

Bruges ofte i dressinger, kartoffelsalater og diverse fiskeretter. En sart krydderurt som ikke tåler meget varme. 

Estragon

Estragon har en fin, let krydret smag med et strejf af lakrids. Den er særlig kendt for sit smagfulde bidrag til bearnaisesauce.  Estragon er især god til saucer, dressinger og fisk. Den tåler opvarmning og er god både kold og varm.

Koriander

Den er især kendt fra det asiatiske, mexicanske og mellemøstlige køkken. Passer godt sammen med hvidløg, chili og ingefær.

Tåler ikke varme, så server koriander i en skål på bordet, så folk selv kan drysse den på deres mad.

Koriander er kendt for at dele vandene. Enten elsker man den, eller så hader man den.

Merian

Bruges f.eks. til italienske retter som pizza og pasta og i supper og grøntsagsretter.

Mynte

Mynte er en dejlig sejlivet krydderurt, der findes i mange arter. Især cocktailen mojito har bidraget til myntens popularitet.

Mynte smager fantastisk til lam og i dressinger, men også i juice, smoothies og drinks. Mynte er skøn i alle asiatiske retter og tåler opvarmning. Prøv fx at lave mynte-te.

Oregano

Bruges f.eks. til italienske retter som pizza, pasta, i supper, grøntsagsretter, eller med svampe.

Persille

Du kan normalt vælge mellem to slags persille i dit supermarked, kruspersille og bredbladet persille. Persille bruges f.eks. i persillesauce, supper, sammenkogte retter, frikassé, fyld i ovnstegt kylling, grønt drys osv.

Husk! Persille må ikke genvarmes.

Purløg

Bruges f.eks. som pynt på smørrebrød, sandwich, æggeretter og røget fisk. I dressinger og kold kartoffelsalat.

Rosmarin

Rosmarin dufter og smager vidunderligt og er en dejlig hårdfør urt. Brug den til både lam, kylling, svinekød, rodfrugter og i brød. Den er også god til krydderolie, som du laver ganske enkelt ved at putte en kvist i en flaske god olivenolie og lade den trække.

Rosmarin tåler opvarmning.

Salvie

Bruges f.eks. i retter med kalvekød og ost, til pasta og andre kødretter. I supper og saucer.

Timian

Timian er lige så hårdfør som rosmarin og kan stå ude året rundt. Skøn til pastaretter, bøffer eller kartofler.

Timian tåler opvarmning.

Løvstikke

Løvstikke kaldes også for bouillon-urt, fordi den smager af både selleri, porre, persillerod og timian og nærmest udgør en suppevisk i sig selv. Den tåler opvarmning og kogning meget fint og er god både med grøntsager, i marinader og som drys.  Urten bevarer sin kraftige smag efter kogning og kan derfor f.eks. bruges som krydderi i gryden med de kogte kartofler. Kan også tilsættes marinader, eller den kan hakkes sammen med persille, purløg og andre urter.

Gå aldrig glip af gode tilbud eller nyheder fra Kvickly

Tilmeld dig Kvicklys nyhedsbrev og få altid de nyeste tilbud, spændende konkurrencer, events, masser af inspiration og nyheder om Kvickly – direkte i din indbakke. Meld dig til nu.

Nærmeste butik

Find en butik i nærheden