Lad frugterne spire

· af Kvickly

Ananastoppe, spirede hvidløg, avocadosten, vandmelonkerner – alle resterne fra vores frugt ligger der som affald. Men allesammen gemmer de på en ren fest af spirende potentiale. Det er bæredygtighed, sjovt, børnevenligt og dekorativt på en gang. Her får du en masse tips til spirerende nyt grønt til din vindueskarm og køkkenhave.

  

De dekorative

Ting du normalt ville smide ud, kan blive til de flotteste planter og træer. Og så er det en fest for børn at være med til at plante sten og kerner og følge de grønne spirer, når de vokser frem.

Avokadosten

Avokadosten

Avokadostenen er lidt af en kraftkarl. Hvis du laver guacamole, så læg stenen ned i guacamolen. Den holder guacamolen frisk og grøn og forebygger, at den bliver brun - også efter et par dage i køleskab.

Når du er færdig med stenen og egentlig ville smide den ud - så lad være! Der er mere kraft i den, og du kan få den til at spire.

Rens stenen, og stik tre tandstikker i fra hver side. “Hæng” nu kernen på kanten af et syltetøjsglas, og fyld vand i, så det dækker bunden af avokadostenen. Spidsen skal vende opad. Den vil nu hurtigt slå rødder. Når rødderne er mindst 5 cm lange, planter du den over i en potte med plantejord. Og op vokser den fineste plante til fryd og pynt.

Ananastop

Ananastoppen fylder i køleskabet, og de fleste smider den ud, så snart de kan. Men faktisk kan den blive en smuk palme i din vindueskarm. Skær toppen af ananas’en, så du får et par centimeter af frugten med, og pil de nederste blade af. Placer den på en flad sten i bunden af en urtepotte. I løbet af 2-3 uger vil den begynde at slå rødder. Så tager du den op, og fylder frisk muld i urtepotten og planter ananas-toppen heri. Husk at dække bunden godt med jord.

Ananastop
citruskerner

Citruskerner

Citruskernerventer bare på at få lov at blive til flotte træer. Fyld en urtepotte med jord, og tryk kernerne 1-2 centimeter ned. Stil potten et solrigt sted, og hold jorden fugtig.

Hvidløgsspirer

Hvidløgsspirerkan du selv lave af hvidløg, der er overspirede og tørre. Hvidløgsspirer smager fantastisk på en kartoffelmad, i salater eller som velsmagende pynt på en portionsanrettet tallerken.

Pil skrællen af dine overspirede og tørre hvidløgsfed, og sæt dem i et glas med spidserne opad. Dæk dem halvt med vand, og stil dem lyst. Så vokser de lange grønne spirer højt som en slags purløg. Klip spirerne af umiddelbart før servering, som du ville gøre det med karse.

Hvidløg

De spiselige

Når dine skuffer bugner af poser med linser, ærter, frø og bønner – kan du skabe en spirefest ved at anvende dem på nye, sjove måder, der er nemt og sjovt for børnene og meget velsmagende for hele familien.

Du kan lave spirer af næsten alle slags kerner, linser og frø. Lækre, grønne spirer til salater, sandwichfyld og drys. Du kan købe særlige spirekasser, men et stort syltetøjsglas med en nylonstrømpe eller et stykke gaze, gør det lige så godt.

Du kan spire

  • Tørrede bønner (sorte, brune, hvide, kidney, mung)
  • Kikærter, gule ærter og grønne ærter
  • Hørfrø
  • Chiafrø
  • Sesamfrø
  • Quinoa, kamut, spelt og vilde ris
  • Linser (alle slags)

Sådan gør du

  • Læg frø, kerner, linser eller ærter i blød i koldt vand i 8-2 timer
  • Hæld vandet fra
  • Læg nu frøene i et lag i bunden af dine glas eller din spirekasse. Hæld en lille smule vand ved. De må ikke være dækkede - bare fugtede
  • Stil dem lyst og lunt
  • Skyl dem en gang i døgnet, og stil dem tilbage
  • De fleste spirer allerede efter 1-2 døgn, men de er bedst at spise efter en lille uges tid
Gå aldrig glip af gode tilbud eller nyheder fra Kvickly

Tilmeld dig Kvicklys nyhedsbrev og få altid de nyeste tilbud, spændende konkurrencer, events, masser af inspiration og nyheder om Kvickly – direkte i din indbakke. Meld dig til nu.

Nærmeste butik

Find en butik i nærheden