Kvicklys store chokolade-guide

· af Kvickly

Der findes masser af sagn og legender om chokolade. Blandt andet, at det var guden Quetzalcóatl, der bragte kakao til menneskene. Sikkert er det, at vi forbinder chokolade med både fest, trøst, romantik og nydelse. Bliv klogere på den lækre chokoladebønne - og få vores bedste opskrifter.

Danskerne er vilde med chokolade. Faktisk spiser vi i gennemsnit 7,5 kilo om året. Den præstation gør os til den 8. mest chokoladespisende nation i verden. Vinderen er schweizerne, som hver sætter hele 11,9 kilo chokolade til livs hvert år.

Og i Norge mener en fremtrædende læge og forfatter ligefrem, at “Mørk chokolade er sundt og styrker dit immunforsvar og faktisk bør regnes som en grøntsag”.

Historien

Kakao kommer oprindeligt fra Sydamerika, hvor man har dyrket det i mindst tre årtusinder. Mayaerne dyrkede kakaotræer i deres baghaver og brugte kakaofrøene derfra til at lave en skummende, bitter drik. Da spanierne indtog Sydamerika i det 16. århundrede tog de straks kakaoen til sig og bragte den med hjem til Europa. Her blev det så populært, at det blev serveret i de europæiske kongehuse.

Spanierne lavede store kakaoplantager i Sydamerika, som de bemandede med slaver for at følge med efterspørgslen. Den første chokoladecafé åbnede i London i 1657.

I 1700-tallet hjalp industrialiseringen chokoladeproduktionen på vej. Man opfandt møller, der kværnede kakaosmørret, så man kunne lave hård, holdbar chokolade, som den vi kender i dag.

Bønnerne

Der er stor forskel på, hvor meget kakao, der er i chokoladen. Lovgivningen siger mindst 35 % kakaotørstof i alt, heraf mindst 18 % kakaosmør og mindst 14 % affedtet kakaotørstof.

Som udgangspunkt siger man, at en højere kakaoprocent giver en højere kvalitet af chokoladen. Men det er ikke hele sandheden. Typen af kakaobønne betyder faktisk endnu mere for chokoladens smag.

 

Criollo er med kun 5 % af alle dyrkede kakaobønner den mest sjældne og dyreste kakao på markedet. Den hører hjemme i Centralamerika og Caribien. Criollo er sårbar og svær at dyrke, men delikat og kompleks i smagen.

Forastero er den mest udbredte og solgte kakaobønne. I Afrika dyrkes kun forastero, der er markant mere hårdfør og giver større afkast end criollo. Forastero giver en mildere og mindre kompleks chokolade.

Trinitario er en naturlig hybrid af criollo og forastero. Trinitario stammer fra Trinidad, efter at forastero blev indblandet i den lokale criollohøst. Trinitario regnes som en lidt lavere rangerende kakaosort.

Danskernes chokolade-statistik

Coop Ananlyse har undersøgt danskernes chokoladevaner. Og udover, at vi generelt er ret begejstrerede, er der forskel på vores tilgang:

  • I løbet af en vilkårlig dag spiser københavnerne 17% mere chokolade end landsgennemsnittet. Jo længere væk fra hovedstaden man kommer, desto mindre bliver lysten til chokolade tilsyneladende. Vestjyderne og nordjyderne spiser cirka 10 %mindre chokolade end den gennemsnitlige dansker. På en vilkårlig dag spiser én ud af seks danskere (18%) chokolade. Mest chokolade sætter vi til livs lørdag.

 

  • Jo tyndere, du er, jo oftere spiser du chokolade. Således spiser de overvægtige 25 % mindre chokolade end de normalvægtige, mens de normalvægtige spiser 32% mindre chokolade end de tynde med en BMI på under 20.

    Kilder: Coop Analyse, Undersøgelse fra det britiske firma Leatherhead Food Research og Den norske læge og forfatter Berit Nordstrand

 

  • Kvinder snupper oftere et stykke chokolade end mænd. Faktisk spiser kvinder en halv gang oftere chokolade end mænd. Eller sagt på en anden måde: hver gang to mænd snupper et stykke chokolade, gør tre kvinder det samme.

 

  • De 15-34-årige spiser 31% oftere chokolade end de midaldrende, mens de 55-74-årige spiser 32% mindre. Dermed spiser de unge 63% hyppigere chokolade end de ældre.

 

Kilder: Coop Analyse, Undersøgelse fra det britiske firma Leatherhead Food Research og Den norske læge og forfatter Berit Nordstrand

Gå aldrig glip af gode tilbud eller nyheder fra Kvickly

Tilmeld dig Kvicklys nyhedsbrev og få altid de nyeste tilbud, spændende konkurrencer, events, masser af inspiration og nyheder om Kvickly – direkte i din indbakke. Meld dig til nu.