Stenbiderrogn - det nordiske svar på kaviar

· af Kvickly

De laksefarvede, perlende æg smager af forår, dekandence og friskt hav.

Det er højsæson for stenbiderrogn, som er noget af det ypperste i det nordiske køkken. Bliv klogere på den lækre rogn og få en lækker opskrift på hyggelig hapsemad.

Lidt om kaviar

De laksefarvede, perlende æg smager af forår, dekandence og friskt hav. Det er højsæson for stenbiderrogn, som er noget af det ypperste i det nordiske køkken. Bliv klogere på den lækre rogn og få en lækker opskrift på hyggelig hapsemad.

 

Kaviar er kendt som den ultimative luksusspise. James Bond spiser det med iskold vodka til, og Marilyn Monroe skulle have sammenlignet berømmelse med kaviar - bedst i små mængder, så man virkelig nyder det.

 

Det er især russerne, der er kendt for deres meget fine og hundedyre caviar, der kommer fra støren, og som den eneste skal staves med c. Kaviar fra alle andre typer fisk (laks, ørred, sild og stenbider) staves med k.

 

Der er fire typer kaviar: Sterlet, Sevruga, Ossetra og Beluga. Den dyreste og mest sjældne af dem alle kommer fra Beluga-støren som lever i det Kaspiske Hav. Den fås til den nette pris af 20-50 kroner per gram.

Verdens dyreste kaviar hedder Almas (det russiske ord for diamant) og kommer fra en uhyre sjælden iransk Beluga-stør. Et kilo Almas-caviar kan blive dit for 150.000 kroner.

Den nordiske kaviar

Heldigvis behøver vi hverken tage helt til Rusland eller sælge huset og arvesølvet for at sætte tænderne i de lækre, spændstige fiskerogn. Vi kan være langt mere bæredygtige og holde os til det trendy, nordiske køkken og smovse i sæsonen smukke, laksefarvede stenbiderrogn. De er fuldt ud lige så lækre - og koster kun en brøkdel.

Stenbiderrogn siger forår på samme måde som erantis og lysegrønne bøgeblade gør det. Når der er frisk stenbiderrogn i fiskedisken, så ved vi, at foråret er på vej. Og netop det at det er den ene årstid, vi har dem, gør det ekstra specielt og fyldt med nydelse. Pludselig er den væk igen, lige så hurtigt som den kom.

At spise stenbiderrogn er en oplevelse, hvor alle sanserne kommer i spil. Først nyder øjnene, hvor smukke og strålende de ser ud. Så mærker næsen den friske duft af hav og frisk luft med et strejf af salt. Når vi fylder munden, sker der et helt fyrværkeri derinde. De spændstige rogn nærmest popper på tungen og fylder munden med sin forrygende smag.

Sådan spiser du stenbiderrogn

Stenbiderrogn bør spises friskfanget og ubehandlet - hvilket jo bare gør det nemmere at være forbruger. Den er perfekt til både frokost forret eller en lille snack. Men også som tilbehør fx til det klassiske stjerneskud.

Til frokost er det nemt og lækkert med et stykke rugbrød med tynde skiver af avokado og et godt læs stenbiderrogn på toppen.

Den klassiske både at spise stenbiderrogn på er på små blinis med rygeost eller avokadocreme. Den fede, milde avokado går perfekt med de salte rogn.

Den nemmeste løsning er at købe de rensede rogn i bæger fra køledisken. Men har du mod på at rense dem selv, er det faktisk ret enkelt:

  • Hæld rognen i en skål fyldt med koldt vand.
  • Brug nu en elpisker på laveste hastighed til at befri rognen for hinder.
  • Efter få sekunder sætter hinderne sig i piskerne.
  • Gentag et par gange, til der ikke er flere hinder tilbage.
  • Rør de rensede rogn med salt og citronsaft, og lad dem trække et par timer i køleskab.