Amerikansk barbeque - Dry rubs og slow cooking

· af Kvickly

Fra de stolte amerikanske sydstater har en trend bredt sig til de danske tallerkener: Kød så mørt at det falder af benene og smelter på tungen. Fyldt med smag, saft og kraft. Smag fra dry rubs, tilberedt med slow cooking for et pulled resultat. Det tager tid, men det er det værd. Og det er ikke svært - og så er det oplagt at lave på grillen.

  

Det er brødrene Price, der kan tage æren for, at pulled pork overhoved blev en trend i Danmark. I juni 2010 sendte Danmarks Radio et program, hvor brødrene lavede mad fra de amerikanske sydstater. Her lavede de blandt andet pulled pork, og det var noget de danske seere kunne lide. Programmet blev det mest sete afsnit af ’Spise med Price’ nogensinde, og opskriften blev hurtigt den mest søgte på DRs hjemmeside. Siden er pulled pork nærmest blevet en landeplage, så man i dag kan købe både boller og chips med pulled pork-smag.

Trukket svin lyder mindre eksotisk og tiltalende end pulled pork, og det er nok derfor, vi har valgt at holde fast i det amerikanske navn og droppe en dansk oversættelse. Og i bund og grund er det en svinekam eller nakkesteg, der er saltet, krydret og langtidsstegt. Iøvrigt kan man også lave samme trick med fx lam og kylling, men pulled pork er den mest udbredte, populære og klassiske variant.

Det langtidsstegte kød smager fantastisk i både burgers og sandwich - men også med ris, pasta, nye kartofler, grøntsager og i gryderetter.

En del af charmen ved pulled kød er netop, at det tager tid. Vi kommer ned i gear, nyder og er nærværende. Prøv selv.

Pulled på grillen

Pulled pork (og andet kød) er optimalt at tilberede i kuglegrill. Det kræver bare, at du enten står tidligt op eller spiser sent, for hele processen tager 12-15 timer.

Sådan gør du:

  1. Gnid kødet godt med dry rub, og læg det i en lukket boks. Lad det trække 12-24 timer i køleskab
  2. Stil en foliebakke med vand ned i grillen, og læg briketter eller kul rundt om. Vandet fungerer som vandbad og sikrer et saftigt resultat
  3. For at få den lækre røgede smag, lægger du rygeflis ved briketterne
  4. Tænd grillen, og hold en temperatur på ca 110 grader gennem hele forløbet
  5. Sæt stegetermometer til og indstil det til 75 grader
  6. Læg kødet på en rist over vandbadet, luk låget - og nyd at du har god tid til at tilberede tilbehør, tage til stranden, slå græsset - og nyde sommerdagen
  7. Når stegen nærmer sig de 75 grader (efter 12-13 timer afhængigt af størrelsen), dækker du bord og laver tilbehøret helt færdigt
  8. Træk kødet fra hinanden og vend det i saften for at få et ekstra lækkert resultat
  9. Og så er der mad!

Kylling, lam og spareribs kan også pulles

Har du lyst til andre kødtyper end svin, er kylling og lam rigtig gode bud - og de er lidt hurtigere at lave.

  • Følg punkt 1-4 ovenfor
  • Indstil stegetermometeret til 80 grader for kylling og 75 grader for lam og spareribs
  • Fortsæt med punkt 6-8 som ovenfor - husk dog stadig, at kyllingen skal op på 80 grader for at sikre, at den er fri for salmonella
  • Hvis du bruger en tang til at lægge den rå kylling på grillen, skal du vaske tangen, før du bruger den til at vende kødet. Det samme gælder den tallerken, du havde den rå kylling på - vask den, før du bruger den til den stegte kylling. Husk også at holde den rå kylling adskilt fra grøntsager

Tilbehøret

Det lækre pullede kød er fyldt med smag i sig selv, og du kan som nævnt bruge det på mange måder og med alverdens tilbehør. Vi har dog nogle oplagte bud, du skal kende:

  • Dry rubs - giver kødet smag og karakter.
  • Dressing - fx en af de australske Stubbs rørt med creme fraiche
  • Thise grillsmør
  • Nye kartofler
  • Coleslaw - find to varianter blandt vores C-salater
  • Grill-øl - fx Thisted bryghus Chili Pale Ale, Kirsebær eller Double IPA. Eller Willemoes BBQ

Lav din egen Dry Rub

Dry Rubs giver en dyb, intens smag til dit langtidsgrillede kød. Det er en blanding af tørre krydderier, som du masserer ind i kødet - lidt som en marinade, bare tør. Lad den gerne trække ind i kødet i flere timer før grillning.

En klassisk Sydstats Dry Rub indeholder en god blanding af krydderier som chili, paprika, løgpulver, hvidløgspulver, cayennepeber, salt og brun farin. Fordelingen er en smagssag - hvis du er glad for stærk mad, er du gavmild med cayenne og chili. Hvis ikke, er det det, du sparer på. Det brune sukker giver kødet en let karamelliseret overflade.

Gå aldrig glip af gode tilbud eller nyheder fra Kvickly

Tilmeld dig Kvicklys nyhedsbrev og få altid de nyeste tilbud, spændende konkurrencer, events, masser af inspiration og nyheder om Kvickly – direkte i din indbakke. Meld dig til nu.

Nærmeste butik

Find en butik i nærheden