Opskrift og gode råd til juleanden

· af Kvickly

Gode råd om klargøring og stegning af and

Fjern emballagen og evt. indmad. Skyl derefter anden grundigt og lad den lufttørre en halv times tid. Ænder der har været pakket i tætsluttende emballage kan have en kraftig lugt, som vil normalisere sig når anden luftes.

Stegepose
Hvis du bruger stegepose, så bliver ovnen ikke sprøjtet til med andefedt. Samtidig holder posen på dampen, så anden bliver mere mør og saftig.

Stegning i ovn
Gnid anden ind- og udvendig med groft salt og fyld den evt. med æbler og svesker før den lægges i en bradepande i en stor stegepose, hvor du klipper 2-3 små huller i toppen. Bradepanden sættes på nederste rille i en forvarmet ovn ved ca. 200° C eller varmluftsovn ved ca. 185° C.

Vask hænder
Vask hænder og skærebræt, knive og andre redskaber, når du skifter mellem forskellige råvarer og retter. På den måde kan du undgå at sprede bakterier.

Stegetid

Steg anden i 40-50 min. pr. kg. Stegetiden varierer afhængig af ovn og fyld. Anden er mør, når brystkødet begynder at løsne sig fra brystbenet, og når du ubesværet kan bevæge andens lårben op og ned. Hvis bevægelsen føles som en elastik, er anden ikke mør endnu og skal stege videre. Tag anden ud af stegeposen, når den er mør.

Gem skyen til sauce

Hæld stegeskyen ned i en skål gennem en si og lad den hvile i ca. 5 min. Når fedtet har samlet sig øverst i skålen, fjernes det med en ske. Gem skyen til saucen. Gem også fedtet, da det kan bruges til rødkålen.

Det sprøde skind

Skal anden spises med det samme: Efterbrun anden med grill ved fuld effekt i ca. 10 min. ved ca. 250° C, indtil skindet er helt sprødt. Skal anden spises dagen efter Læg de udskårne stykker and i et ovnfast fad med skindet opad. Hæld 1 dl stegesky og 2 dl vand i bunden af fadet for at gøre kødet mere saftigt og give ekstra god smag, specielt til brystkødet. Dæk fadet til med folie og sæt det i køleskabet. Ovnen forvarmes til 150° C, og det ovnfaste fad med anden lunes i 25 min. (Husk at fjerne folien). Slut af med grill ved fuld effekt i ca. 10 min. ved ca. 250° C, indtil skindet er helt sprødt.


Hold råvarer og spiseklar mad adskilt
Når du tilbereder julefrokosten eller julemiddagen, skal du holde råvarerne adskilt fra den færdige mad. Det er især vigtigt at undgå, at der kommer bakterier fra råt kød, fjerkræ, fisk, æg eller fra uskyllet frugt og grønt over på mad, som spises uden at blive varmet op.

Varm maden igennem
Ingen julefrokost uden lune retter - men retterne bør have været varmet ordentligt igennem, inden de serveres. Når maden varmes ordentligt igennem, dræbes bakterierne. Hvis rester af lune retter skal spises dagen efter, skal resterne ikke blot lunes lidt, men igen varmes ordentligt igennem, inden de serveres.

Sæt rester hurtigt på køl
Både de lune retter og de kolde anretninger som sild og laks må ikke stå for længe på spisebordet. Maden bliver nemlig hurtigt lummervarm, og så vil bakterierne stortrives. Hvis du vil gemme rester fra julefrokosten, bør du ikke servere al maden på én gang. Server i stedet retterne i flere omgange og sæt resterne i køleskab efterhånden som maden er serveret for sidste gang. Skal du have en større julefrokost hjemme, forbereder du sikkert nogle af retterne dagen før. Husk at nedkøle retterne hurtigt. 

 

Gå aldrig glip af gode tilbud eller nyheder fra Kvickly

Tilmeld dig Kvicklys nyhedsbrev og få altid de nyeste tilbud, spændende konkurrencer, events, masser af inspiration og nyheder om Kvickly – direkte i din indbakke. Meld dig til nu.

Nærmeste butik

Find en butik i nærheden