Vin-sommelierens sommeranbefalinger

· af Kvickly

Sommerens vine skal være et stort repetoire af livlige hvidvine, rosé, boblende vine og bløde rødvine der kan nydes i store glas i de lange, lyse sommernætter. Læs Nana Wads vinanbefalinger og bliv inspireret.

Nana Wad er uddannet vinkyper, også kaldet sommelier, og forfatter til flere bøger om vin. Når hun ikke samarbejder med Kvickly om at udvælge de bedste vine til dig, formidler hun sin lidenskab for vin via foredrag, vinsmagninger, artikler, bøger og vinrejser.

Marqués de Arienzo Reserva 2011

Rioja, Spanien

En nostalgisk oplevelse

Det er smagen af en svunden tid der øjeblikkeligt slår mig, når jeg smager denne vin. Det er Vino Rioja, som Vino Rioja smagte i gamle dage.

Hvor er det overraskende, og hvor er det dejligt. Simpelthen nostalgisk. Brugen af amerikanske fade, den pt. lange tid på flaske ( druer høstet 2011 )og Tempranillo-druens karakter giver vinen en næsten adstadig profil; nobel og elegant. Den gamle verden hvor rødvin var stram og struktureret.  Man skal nok være lidt gammeldags for at holde af den her vin. Men den er flot. Hvis man leder efter en hårdtpumpet frugtbombe eller en moderne saftevandsvin, er det ikke den her man skal gå efter.

Men hvis man kan lide solbær og garvesye og forstår lag på lag og elegance i rødvin, så er Marqués de Arienzo et glimrende valg. Passer også godt til en klassisk, god middag med rødt kød.

Vinen er er en reserve og har fået hele 20 måneder på amerikanske fade.

1 flaske - 89,95,-

6 flasker - 299,00,-

12 flasker - 500,00,-

Tilbuddet gælder fra d. 20. juni til og med d. 2. juli 

Marqués de Arienzo Reserva

Rosé

Det er ikke sandt, at rosévin kun er til sommer, at Champagne til nytår og intense rødvine er til vinteraftener. Men det er sandt, at rosé’en bliver ekstra magisk i solen til friske skaldyr. Årgangschampagne er en luksus, lige så perfekt til at fejre sommeren som nytåret med, og de flotte rødvine passer vidunderligt til afslappende grill-middage. Her er valgt tre skønne Provence-rosé’er, et kup af en årgangschampagne og flotte, klassiske rødvine der kan det hele. God sommer!

Perle de Roseline rosé

Perle de Roseline rosé

Côtes de Provence, Frankrig

Krystalklar, klassisk Provence-stil.

Lige på pletten med sin friske, klare stil og herlige smag af hvid peber, skovjordbær og lidt kærnemælks-syrlighed. Blød, smidig og ren. Udfolder efter lidt tid nuancer af grøn grapeskal, syrlige grønne æbler og saftige vandmeloner.

God til alt fra en sund sommersalat til en hjemmelavet saftig burger men sørme også til det franske køkkens sauce verde og estragon som ingrediens. Kan klare syre og bitterhed i maden, f.eks. sommerkål, spinat, oliven og prøv også at komme stikkelsbær i maden.

Gabriel Meffre Provence rosé

Côtes de Provence, Frankrig

Den helt rigtige rosé til det varierede, asiatiske køkken.

De provencalske rosévine er generelt klare, rene, smukke i farven og ikke søde. Men der kan være stor variation i stil og smag. Her er f.eks. intense, gule smagsnoter, lidt som ananas, stjernefrugter, hyben og sorbetis. Livlig, klar og Riesling-agtig i sin syrlighed, lidt heftig i sin stil. Et hit til fritteret, asiatisk mad, sursød kinesisk, lækre små dumplings, vietnamestisk / kantonesisk mad, thai kokos- og grøn karry, sprøde forårsruller, men som mange rosévine også dejlig uden mad.

Gabriel Meffre Provence rosé
Lampe de Medusa rosé

Lampe de Medusa rosé

Cru Classé, Côtes de Provence, Frankrig

Fyldig, markant og ganske vidunderlig!

Utrolig flot slotsaftappet ( mis en bouteille au Château ) Provence-rosé. Klassisk duft af lavendel og viol og komplekse men vidunderlige smagsnoter af hvid peber, æble, lyse jordbær, pære, anis, champignon, tomat og tomatstilk. Endda list artiskok.  Lidt tannin ( garvesyre ) der angriber lidt og en vis fylde der står i perfekt balance til vinens fine friskhed og vidunderlige saftighed. Stor vin som vil stå distancen til stærke sager som ansjoser på pizzaen, bitre sorte oliven, cremede oste og sauterede svampe på ristet brød med salt, peber og den bedste olivenolie.

Carnard-Duchêne Brut Millésime

Champagne, Frankrig

Flot, intens og et absolut kup til prisen.

Hurra! Kan man lide Champagne, og endda årgangs-Champagne, bliver man allerede ved duften helt glad her. Årgangschampagner er eksklusive, intense og raffinerede – men ikke nødvendigvis topfriske. Her er elegance og smag af ristede nødder, lynghonning, solmodne stikkelsbær, røgede østers og friske citroner. Kraftig, vedholdende, moden og skøn. Mad-anvendelig fordi den er kompleks og elegant mere end let og pikant. Nyd til østers, milde gedeoste, røget laks, men brug din egen smag, det kan være himmelsk at sætte champagne til sin yndlingspizza eller godt brød, gode, salte skinker og ost.

Carnard-Duchêne Brut Millésime
Amarama Barbera d’Asti

Amarama Barbera d’Asti

Piemonte, Italien

”Lady & Vagabonden-rødvin” fra Norditalien”

Barbera er en vigtig drue i Piemonte, måske næst-vigtigst efter Nebbiolo, som man laver Barolo af. Denne udgave ligger i den milde ende, dvs. let, næsten uden garvesyre ( tannin ), men med fin saftighed af syrlige kirsebær, lavendel, tørrede urter og lidt muskatnød. En fin, let-drikkelig, elegant, lille diskret norditaliensk vin, der gerne må være lidt kølig ved servering. Glem stor power og nyd dens fine frugt og slanke stil. God til f.eks. ”Lady & Vagabonden kødboller” ( spaghetti med kødboller i tomatsauce).

Terrunyo Carmenere, Concha y Toro

Cachapoal Valley, Chile

Den evige vinder som også vil udvikle sig flere år frem.

En af de vine, der konsekvent belønnes med guldmedaljer og 1. pladser. En sikker vinder hvis man er til nærmest overdreven perfektionisme i stilen: tør tobak, lidt læder, indsmigrende, moden dunkel frugt, lidt raffinement af mynte eller eukalyptus, diskret men fed, mørk chokolade, kompleksitet fra lidt soya og smækker, flot eftersmag af mørke syrlige kirsebær. Meget flot vin som ganske sikkert også vil udvikle sig fornemt over de næste fem år. Kan med fordel nydes med et væld af krydrede retter, lige fra de nordafrikanske over det indiske, safran, kanel, spidskommen mv., til frisk timian, hvidløg, basilikum og oliven fra middelhavet.

Terrunyo Carmenere, Concha y Toro

Spier Creative Block 5 & Creative Block 3

Coastal Region, Sydafrika.

Seriøs, klassisk Bordeaux-stil og silkeglat, saftig vin fra Sydafrika.

”Creative Block” vinene er blends af klassiske franske druer i sydafrikansk fortolkning, åbenlyst med franske vine som forbillede. Block 5 minder om et klassisk Bordeaux-blend, en uniformeret, tæt og klassisk rødvin med flot skruktur, smag af brombær, tobak, salvie, mørk chokolade. Høj kvalitet, velsmagende og stilsikker. Perfekt til gode bøffer.

Block 3 er lettere, mere saftig og meget charmerende. Minder lidt om de sydfranske vine, med sit flotte bombardement af solmodne sommerbær og sin smidige tekstur. Lys, mere saftig men lige så intens som Block 5. Nyd til vildt, lammekød og eksotisk inspireret, indisk f.eks.

Spier Creative Block 3
Spier Creative Block 5

Esordio Fontanafredda Extra Dry

Piemonte, Italien

Italienske bobler fra Piemonte

Smag & stil:

Spumante skal ikke sammenlignes med hverken Champagne eller Cava, men forstås som typisk, let italiensk skumvin. Fontanafredda-huset fra Piemonte er kendt for klassiske, vine af upåklagelig kvalitet, og har haft fast plads i Kvickly’s sortiment i mange år. Spumante er let og pikant med små, livlige bobler. Lige som denne. Anti-aggressive bobler og delikat smag af hasselnødder, abrikos, fersken og grønne pærer.  Extra Brut betyder på italiensk en grad sødere end ”Brut”, helt omvendt af de franske regler. Lidt forvirrende, men pyt, det er smagen der tæller.

Le Fronde Moscato d Asti Fontanafredda

Piemonte, Italien

En evig, sød sommer-darling.

Smag & stil:

Moscato d’ Asti er portvinens sommervikar som dessertvin. Lys, let, sød og boblende. De diskrete bobler giver den ret intense sødme et løft, og vinen smager af akaciehonning, havtorn og appelsin. Fint afbalanceret i sin sødme der også holdes pænt på plads af en spinkel syrlighed. Kun 5 % alkohol gør den let i mere end en forstand. Moscato d’Asti skal kendes for ”frizzante”-stil, som bruges om bobler, der kun bobler ganske let.

Spier Frans K Smit

Stellenbosch, Sydafrika

Topproduceret og blæret vin med de klassiske Bordeaux-typer som forbillede.

Smag & stil: Prestige-vin fra Stellenbosch og flagskibsvin for Spier og vinmageren Frans K. Smit. Professionelt perfekt og et flot design-blend af klassiske franske druer. Særdeles vellykket vin med smag af solmodne solbær og blommer. Lag på lag nuancer, pondus, krop og elegance. Syre og tannin giver rankhed og manchetter på skuldrene. Grandiøs drikkelklar vin, men også en investering, der kan udvikle sig mange år endnu. Lang eftermag og flot finish af rosmarin, figner og lavendel.

Gå aldrig glip af gode tilbud eller nyheder fra Kvickly

Tilmeld dig Kvicklys nyhedsbrev og få altid de nyeste tilbud, spændende konkurrencer, events, masser af inspiration og nyheder om Kvickly – direkte i din indbakke. Meld dig til nu.

Nærmeste butik

Find en butik i nærheden