Vil du vide noget om Bisphenol A I dåser?

Forbrugerprogrammet Kontant er et af Danmarks mest sete programmer. Netop nu stiller Kontant skarpt på dåsekonserves. Fordi mange dåser indeholder stoffet Bisphenol A, som er hormonforstyrrende og mistænkt for at medføre brystkræft og dårlig sædkvalitet.

Coop fjerner farlige stoffer fra dåser - Coop har helt fjernet Bisphenol i alle Änglamark dåsekonserves. Coop garanterer altså at dåser fra Änglamark er helt uden det skadelige stof.

Vil du gerne vide mere om det sundhedsskadelige Bisphenol A? Få overskuelige fakta her:

Änglamark konservesdåser er fri for BPA

Coop har udfaset BPA i alle Änglamark konservesdåser

 

Indsatsen overfor BPA er en del af Coops Kemikaliestartegi

BPA er et af de 12 indsatsområder som indgår i Coops Kemikaliestrategi ”Det beskidte dusin”. Det kan du læse mere om på www.coop.dk/bedrekemi.

 

Coop anvender forsigtighedsprincippet

Coop arbejder systematisk ud fra et forsigtighedsprincip og tilstræber at udfase og erstatte kemikalier, som er under særlig mistanke for at påvirke menneskers sundhed og/eller miljøet

 

BPA er forbudt i produkter til børn under tre år

I Danmark er Bisphenol A forbudt i produkter til børn under tre år - for eksempel i sutteflasker og emballage til babymad

 

Kvickly hjælper med spørgsmål & svar til BPA:

Hvad er BPA?

Bisphenol A også kaldet BPA er et stof der kan bruges i en række forskellige produkter. Blandt andet kan stoffet bruges som en del af en lak på indersiden af dåser til fødevarer og drikkevarer, for at danne en barriere mellem fødevare og metal. Ligeledes kan stoffet bruges på indersiden af metallåg og kapsler til fx glasemballage. Endvidere kan BPA også bruges i plastflasker af typen polycarbonat. Polycarbonat kan kendes på, at det det er et meget stærkt (ikke bøjeligt) og klart materiale. Endeligt bruges BPA ofte i kassebonner lavet af termopapir.

 

Hvad er problemet med BPA?

BPA er mistænkt for at være hormonforstyrrende og miljøbelastende. De negative effekter, der er forbundet med udsættelsen for BPA, er bl.a. nedsat frugtbarhed hos både mænd og kvinder, tidlig pubertet og andre hormonrelaterede funktioner samt kræft. BPA er optaget på EU’s liste over hormonforstyrrende stoffer, samt på miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer.

 

Hvorfor er der BPA i konservesdåser?

BPA bruges i lakken på dåsernes inderside for at forhindre, at fødevarerne kommer i direkte kontakt med metallet, som kan smitte af på fødevaren.

 

Findes der konservesdåser uden BPA?

Ja, det er muligt at få konservesdåser uden BPA. Coop har som en start udfaset BPA i alle Änglamark konservesdåser.

 

Hvorfor fjerner Coop ikke alle konservesdåser med BPA?

BPA er et meget anvendt stof, som er fuldt lovligt at bruge i fødevareemballager i de tilladte koncentrationer. Coop tager imidlertid den tiltagende bekymring i relation til BPA meget alvorligt, og har derfor også udfaset stoffet i Änglamark konservesdåser. Det er vores hensigt at fortsætte dette udfasningsarbejde.

 

Hvordan kan jeg som kunde vælge rigtigt?

Du kan vælge Änglamark konservesdåser, som er fri for BPA. Man kan også vælge andre typer emballage, såsom tetra pak, der ikke indeholder BPA.

 

Hvad siger forskerne?

Der er delte meninger om hvorvidt BPA udgør en risiko for mennesker. På DTU er forskerne dog meget bekymrede for brugen af BPA.

 

Hvad er Coop Danmarks holdning til BPA?

Coop arbejder systematisk ud fra et forsigtighedsprincip og tager derfeor bekymringerne vedrørende BPA alvorligt. BPA er et af 12 indsatsområder i den Kemikaliestartegi som Coop lancerede i sensommeren. Coop er netop kommet i mål med en udfasning af BPA i Änglamark konservesdåser.