Gem

Send på mail

Send
X

Gem opskrift som bogmærke

Gem som bogmærke i din browser, så du nemt kan finde den igen.
Gem

Kopiér link

Kopiér link
X

Æbletærte med valnødder og tranebær

  • 4 pers

Ingredienser

  • Mørdej:
  • 150 g koldt smør
  • 4 dl hvedemel
  • 0.5 dl flormelis
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 2 æg
  • spsk. koldt vand
  • Æblefyld:
  • Ca. 14 mellemstore aromaæbler
  • Saften fra 1 citron
  • 75 g smør
  • 1 dl sukker
  • 100 g valnødder (let knuste i hånden)
  • 3 tsk. stødt kanel
  • 2 tsk. stødt kardemomme
  • 1 håndfuld frysetørrede eller friske tranebær
  • 1 æg til at pensle med samt evt. råsukker

Fordeling pr. 100 g

  • Energi pr. person: 4046 KJ
  • Energi pr. person: 963 Kcal
  • Protein: 5 %
  • Kulhydrat: 35 %
  • Fedt: 60 %

Bland mel, flormelis og vaniljesukker i en skål. Skær smørret i tern og smuldr det sammen i melblandingen, indtil det hele er blandet. Kom æg og vand i og ælt kun lige længe nok til, at det hænger sammen i en dej. Dæk til og læg i køleskab 30 min til 1 time. Fjern kernehus fra æblerne og del dem i både. Læg efterhånden æblebådene i en skål med vand og citronsaft, så de ikke bliver brune. Steg dem let i smør og krydderier, tilsæt valnødder og tranebær i panden, vend rundt og fjern fra varmen. (OBS. Hvis du bruger friske tranebær, skal du stege dem med fra begyndelsen.)

Del dejen i to dele, den ene lidt større end den anden. Rul den store del ud med lidt mel til en stor cirkel, der kan dække din tærteform inklusiv kanterne og ca. 2 cm i overskud. Læg dejen over tærteformen og pres den forsigtigt ned langs kanten. Lad de overskydende 2 cm hænge over. Tilsæt tærtefyldet.

Rul den mindre dejklum til en cirkel, der er lige så stor som tærteformen. Læg den over fyldet. Pensl med æg langs kanten. Fold de 2 ekstra cm dej fra bunden ned over låget og pres lidt til langs hele kanten. Pens tærten med æg, drys med lidt sukker og skær ’solstriber’ i låget, så dampen kan slippe ud.

Bag tærten i en forvarmet ovn ved ca. 180 grader i 35 min.