Protein kaldes populært ‘kroppens byggesten’, og proteiner er helt essentielle for vores eksistens. Proteiner omtales ofte i forbindelse med fitness og styrketræning, da det efterhånden er almenkendt, at proteiner er et meget vigtigt element i opbyggelsen af muskler. Men proteiner har mange andre, livsnødvendige funktioner i kroppen.

Proteiner er bl.a. nødvendige for opbygning og vedligeholdelse af celler og væv, produktion af enzymer og hormoner og er vigtige i vedligeholdelsen af immunforsvaret.

Hvor kommer proteiner fra?

Der findes rigtig mange kilder til protein – fra fisk, fjerkræ og kød til mejeriprodukter, bønner og nødder. Listen er lang. Én af de kilder, der tilfører kroppen flest proteiner i en ”almindelig” dansk kost, er kød.  

Kød er altså en af de væsentligste kilder til proteiner for de fleste danskere. Der er dog stor forskel på, hvor proteinholdig forskelligt kød er. Derfor har vi lavet en oversigt over proteiner i forskelligt kød til dig, der ønsker at få en del af dagens proteinindtag fra kød.        

Vidste du?
Kroppen har brug for 0,83 g. proteiner pr. kg. kropsvægt. Det svarer til ca. 62 g. hos en person, der vejer 75 kg. Gang din kropsvægt med 0,83 for at finde ud af, hvor mange proteiner om dagen, du har behov for.  

Oversigt over kød og proteinindhold

Herunder finder du en liste forskelligt kød og dets proteinindhold pr. 100 g.

Røget skinke
28 g. pr. 100 g.

Roastbeef
22 g. pr. 100 g. 

Oksehøjrebsfilet
22 g. pr. 100 g.

Kyllingebryst uden skind
22 g. pr. 100 g.

Kalkun
22 g. pr. 100 g.

Kalvekød
21,5 g. pr. 100 g.

Svinemørbrad
21 g. pr. 100 g.

Oksemørbrad
20 g. pr. 100 g.

Andebryst 
20 g. pr. 100 g.

Oksespegepølse
20 g. pr. 100 g.

Svinebov
20 g. pr. 100 g.

Okseculotte
19 g. pr. 100 g.

Svinekam med svær
19 g. pr. 100 g.

Hakket oksekød
19 g. pr. 100 g.

Lammebryst 
15 g. pr. 100 g.

Andre gode kilder til protein

Proteiner findes i mange afskygninger, og der findes som før skrevet mange forskellige, naturlige proteinkilder, der kan hjælpe dig med at nå dit daglige proteinindtag.

Udøver du intens styrketræning mange gange om ugen, kan det være en idé at supplere op med proteinshakes eller lignende, så din krop har ekstra proteiner til at opbygge muskelmasse, men ellers kan du sagtens få de proteiner, du skal have, via naturlige proteinkilder – og samtidig have en varieret og spændende kost, der ikke nødvendigvis centreres om kød.

Proteiner i mejeriprodukter

Af andre store proteinkilder er bl.a. diverse mejeriprodukter. Eks. er der 30 g. proteiner pr. 100 g. ost 30+, mens et æg indeholder hele 13 g. Mælk og skyr er også gode kilder til protein. Du skal bare huske på, at ikke alle proteinkilder er lige kaloriefattige – eks. er der 46 kalorier pr. 100 g. letmælk.

Vegetabilske produkter med højt proteinindhold

Der findes også mange vegetabilske produkter, der har et højt proteinindhold. Eksempelvis er der hele 36 g. proteiner i 100 g. sojabønder, 21 g. proteiner pr. 100 g. mandler og kikærter og røde bønner har begge 20 g. proteiner pr. 100 g.

Proteinholdigt kød hos slagteren i Kvickly

I Kvicklys slagterafdeling finder du en masse forskelligt, proteinholdigt kvalitetskød i diverse udskæringer. Ønsker du at indtage flere proteiner via kød, så kig efter kødudskæringer fra listen ovenfor.

Det er også altid en god idé at holde dig opdateret på, hvilket kød vi har på tilbud fra uge til uge. Se den aktuelle tilbudsavis her