Bag om en øko-leverandør: Økologiske hvidløg

· af Kvickly

I Kvickly er vi stolte af alle vores råvareproducenter, der leverer friske varer til vores butikker.

Tag nu for eksempel Lotte og Peter Lei, som producerer danske, økologiske hvidløg og som har forsynet Coop med hvidløg siden 1993.

Kan man dyrke hvidløg i Danmark?

Svaret er ja og det synlige bevis er dette lille hvidløgsgartneri ved Faxe. Lottos Hvidløg kalder Lotte og Peter gartneriet, som i over 20 år har dyrket hvidløg i den gode lerjord på Sydsjælland, et pionerarbejde som har givet parret alt fra katastrofehøstoplevelser til overstadig begejstring over smukke, store hvidløg i gode høstår.

Flere forskellige sorter af hvidløg

Et hvidløg er ikke bare et hvidløg. Der findes hundredvis af hvidløgssorter – og som det er med et æble, er det ikke kun sorten, som har indflydelse på smagen. Både dyrkningsmetode og –lokalitet sætter tydelige aftryk på spisekvaliteten.

Året igennem skal hviløgene holdes rene for ukrudt, hvilket foregår med hakkejern og radrenser. Efter høst og tørring skal hvidløgene aftoppes, børstes og sorteres. Til sidst fjernes de sidste rødder og løse skaller samtidig med at dårlige hvidløg sorteres fra.

Hele 10 - 12 gange skal et hvidløg faktisk igennem hænderne, før det er klar til salg!

Hvidløg, der er det hele værd

Det er et krævende arbejde at lykkes med en hvidløgsproduktion – Danmark ligger på den nordlige grænse for dyrkning af hvidløg. Men med omhyggelig udvælgelse af sorter og god timing i markarbejdet kan det godt lade sig gøre. Lotte og Peter skifter mellem forskellige sorter, der har forskellige egeskaber, når de planter hvidløg. Det kan være hårdførhed (mod det danske klima), intensitet i smag og om de kan høstes tidligt eller sent. Man planter forresten ikke frø, når man planter hvidløg. Derimod planter man et yngleløg eller et hvidløgsfed.

Lotte Hvidløg har blandt andet vundet Økologisk Guld i 2009, Det Gastronomiske Akademis hædersdiplom i 2013 og finaleplads i Sallingprisen i 2014.

 

Gå aldrig glip af gode tilbud eller nyheder fra Kvickly

Tilmeld dig Kvicklys nyhedsbrev og få altid de nyeste tilbud, spændende konkurrencer, events, masser af inspiration og nyheder om Kvickly – direkte i din indbakke. Meld dig til nu.