Hvad betyder det røde Ø-mærke

· af Kvickly

Når du ser det røde Ø-mærke kan du være helt sikker på, at den fødevare, du køber, er økologisk.

Ø-mærket med teksten “Statskontrolleret økologisk” kan frivilligt sættes på økologiske fødevarer og visse økologiske nonfood-produkter (fx økologisk hunde- og kattemad), når de er tilberedt under økologikontrol i Danmark. Mærket kan også sættes på økologiske fødevarer fra udlandet. Påsætningen af mærket skal dog altid ske i Danmark og under de danske myndigheders kontrol, da de danske myndigheder ikke fører kontrol i andre lande. Der bliver jævnligt ført kontrol med de jordbrug og virksomheder der producerer, forarbejder, pakker eller mærker de økologiske varer i Danmark.

Masser af økologi på hylderne

Det røde Ø-mærke blev indført i 1989. Det betyder at i 2015 er det faktisk 25 år siden, de første fødevarer med det røde Ø-mærke kom i handlen. Og i dag er det røde Ø-mærke kendt af næsten alle danskere. Og her kommer Coop ind i historien: For 32 år siden solgte FDB/Coop nemlig den første pose økologiske gulerødder og siden har økologien for alvor fundet fodfæste. Ved indgangen til 25-året for det røde Ø-mærke udgjorde salget 8% af dagligvarer i Danmark. Og hele 50% af det samlede økologisalg sker i dag via Coops butikker.

Det vil sige, at der er masser at vælge imellem i Coops butikker – inklusiv Kvickly, naturligvis. Du kan læse meget mere om Coop og Ø-mærket lige hér >

Hvad betyder det røde Ø-mærke for varen?

Forarbejdede økologiske fødevarer, som f.eks. leverpostej, marmelade og forskellige færdigretter, må ikke indeholde kunstige sødestoffer eller kunstige aromaer. Desuden er der tilladt langt færre tilsætningsstoffer i økologiske produkter , end i konventionelt fremstillede fødevarer.

Landmanden skal f.eks. bekæmpe ukrudt, skadedyr og sygdomme i markerne ved: Valg af hensigtsmæssige plantearter og sorter Et hensigtsmæssige skift mellem forskellige afgrøder Mekaniske dyrkningsmetoder, f.eks. harvning og radrensning Beskyttelse eller udsætning af skadegørernes naturlige fjender Flammebehandling eller rækkedampning af ukrudt.

Gå aldrig glip af gode tilbud eller nyheder fra Kvickly

Tilmeld dig Kvicklys nyhedsbrev og få altid de nyeste tilbud, spændende konkurrencer, events, masser af inspiration og nyheder om Kvickly – direkte i din indbakke. Meld dig til nu.