Blomkål

· af Kvickly

Blomkålen er blevet dyrket i Vesten siden 1600-tallet og er i familie med hvidkål. Blomkål kategoriseres som en blomstergrøntsag, da ’hovedet’ faktisk kan siges at være en slags underudviklet blomst, som beskyttes af de store grønne blade. De grønne blade gør, at hovedet ikke udvikler klorofyl og tager en grønlig farve. Frisk blomkål smager nøddeagtigt og sødt når det bliver kogt.

Blomkål sæson

 Blomkål er i sæson fra juni til november, men kan købes hele året fra bl.a. Sydeuropa.

blomkål sæson

Mad med blomkål

Pasta med blomkål

Kom blomkålsbuketter i pastakogevandet de sidste 3-4 minutter af pastaens koge tid.Afdryp pasta og blomkål. Afdryp det i en si og dryp med olivenolie og drys med frisk basilikum.

pasta med blomkål

Couscous med blomkål

Riv blomkål helt fint og server som alternativ til ris eller som en lækker cous-cous salat.

couscous med blomkål

Dyrkning af blomkål

Blomkål er en krævende plante, som skal have de helt rigtige jord- og temperaturforhold. Blomkålsavleren må også passe på, at blomkålene ikke får kålbrok, som kommer af for hurtig varme eller for meget vand, og som gør rødderne tykke, så de ikke kan suge vand eller næring. Ikke nok med det, så er en lang række skadedyr meget glade for at mæske sig i det hvide blomkålshoved, hvorfor avleren ofte dækker markerne med store insektnet.

Opbevaring af blomkål

Opbevar blomkål i en plastpose i køleskabets grøntsagsskuffe, hvor det kan holde sig op til en måned.

opbevaring af blomkål

Vidst du at...

  • Bladene fra blomkål kan snittes fint og bruges i en salat.
  • Blomkål fås i flere farver, end den hvide vi er vant til, for eksempel orange og lilla.
  • Blomkål er nok den kål, som smager mindst af kål, hvilket angiveligt fik forfatteren Mark Twain til at sige: ”Cauliflower is nothing but cabbage with a college education”.

Se vores tilbudsavis, hvor du altid kan finde gode tilbud på lækker frugt og grønt.