Græskar udskæring og tips til flotte græskarlygter

· af Kvickly

Den 31. oktober fejrer vi Allehelgensaften, som oprindeligt er en amerikansk tradition, der går under navnet Halloween.

Med årene har vi taget Halloween til os, som var det en dansk højtid. Det ses blandt andet ved de flotte græskarlygter, der pryder haver og vindueskarme rundt om i landet i oktober måned. Det er en kunst, hvordan man får de helt rigtige ansigter frem i græskarret.

Vi har samlet nogle af de bedste tips og tricks til hvordan du får lavet de flotteste græskar udskæringer, og hvad du kan gøre med indmaden.

Forberedelse og hvad du skal bruge:

Inden du begynder med din græskar udskæring, så er det vigtigt at du har de rigtige værktøjer til det.

Du skal bruge:

  • Skarp kniv
  • Lille urtekniv
  • Nåle eller tape
  • Tykt søm

Når du har samlet disse redskaber, så er du klar til at lave de flotteste græskar udskæringer. Du mangler bare lige græskarret!

Græskar udskærings mønstre

Når du har græskarret og redskaberne klar, kan du begynde at tænke på, hvilket mønster du gerne vil skære ud. Det klassiske græskar udskærings mønster består oftest af trekantede øjne og en takket, grinende mund.

Du kan vælge at printe eller tegne mønsteret på et stykke papir, hvorefter du fastgør papiret på græskarret med tape. Det stor søm bruges til at afmærke mønsteret, ved at prikke sømmet igennem papiret.

Hvis du er god til at tegne, kan du også vælge at tegne mønsteret direkte på græskarret.

Græskar udhuling

Når du skal udhule et græskar, skal du bruge en skarp kniv til at skære toppen af. Det kan du enten gøre i et takket mønster eller skære en cirkel. Når du har trukket toppen af, er du klar til selve udhulingen.

Brug en ske til at skrabe indmaden forsigtigt ud og gem det til senere. Den side hvor selve græskar udskærings mønsteret er, skal udhules så det kun er en tynd skal. Resten af græskarret skal gerne have tykke sider, for at bevare formen og forlænge holdbarheden.

Tip!

Hvis du ønsker at forlænge holdbarheden yderligere, så kan græskarret pensles med atamon indvendigt.

Udskæring af mønster

Nu er du klar til at bruge urtekniven, hvor du forsigtigt kan skære mønsteret ud efter afmærkningen. Når det er færdigt, kan du sætte stearinlys ind i græskarret, så det lyser det flotte mønster op.

 

Hvor skal græskarlygten stå?

Til at starte med, er det en god ide at lade græskarret tørre i en varm stue. Herefter kan det stilles udenfor i den kolde oktober nat.

Græskarret fungerer nærmest som en lygte. Du kan derfor bruge græskarlygten til at oplyse mørke steder, hvor de flotte græskar mønstre er tydelige at se.

Du kan eksempelvis pynte din indgang eller have med de flotte græskarlygter. Det kan også være fint at have stående i vindueskarmen, så hele gaden kan se det lyse op.

Tip!

I stedet for levende lys, så kan du også anvende LED lys.

Græskarkernerne

Mange smider græskar indmaden ud efter at have udhulet græskarret, men det er en stor fejltagelse. Den friske indmad og de store græskarkerne er geniale at bruge i madlavningen.

Fraskil kernerne fra indmaden, og rengør græskarkernerne fuldstændigt, så der intet græskar er tilbage på dem. Herefter skal de tørre, inden de ristes i ovnen eller på panden. Lige inden de er færdige kan de krydres med salt eller din egen krydderiblanding og lidt olie.

Græskar indmaden kan blandt andet bruges til lækker græskarsuppe, som kan pyntes med de hjemmelavede græskarkerner. Så har du formået at lave en fantastisk Halloween middag, samtidig med at det flotte Halloween græskar pryder din vindueskarm.