Granatæbler - Sådan får du kernerne ud

· af Kvickly

Granatæbler smager ikke bare lækkert – de er også spækfyldt vitaminer og antioxidanter. Det forudsætter dog, at du kan få kernerne ud – og det er altså ikke lige så let, som det lyder.

Derfor har vi lavet en simpel guide til, hvordan du bærer dig ad, uden at ende med at stå med lyserøde pletter på både tøjet og køkkengulvet. 










Hvordan får du kernerne ud af et granatæble?

Granatæbler er en eksotisk frugt, der ikke altid har været så udbredt i Danmark, som den er i dag. Det er muligvis én af forklaringerne på, hvorfor så mange har svært ved at håndtere et granatæble. Heldigvis er der råd at hente!

Sådan åbner du et granatæble:

  1. Skær toppen af granatæblet og pil den øverste del frugtkød ud
  2. Skær derefter langs skallen – der hvor kernerne adskilles af hvidt frugtkød
  3. Åben herefter granatæblet og bank forsigtigt kernerne ud i en skål

På den måde undgår du at ødelægge nogle af kernerne og stå med frugtsaft ud over det hele.

Den alternative metode at frigøre kernerne på

En alternativ måde at frigøre kernerne på er at pakke granatæblet ind i et viskestykke og slå på det med en kagerulle eller andet. På den måde ’banker’ du kerner fri af frugtkødet, og efterfølgende kan du halvere granatæblet og forsigtigt tømme kernerne ud i en skål.

Hvor kommer granatæbler fra, hvornår er de modne og hvor lang er holdbarheden?  

Granatæbler har været kendt i flere årtusinder. Faktisk er der beretninger om granatæbler både i biblen og koranen, hvor granatæblet er tæt forbundet med frugtbarhed.

Vidste du?
Den spanske by ”Granada” er opkaldt efter granatæblet – og det samme er håndgranaten faktisk. Det kommer af, at formen på håndgranaten minder om granatæblets form.  

Oprindeligt stammer granatæblet fra Persien, men den har været dyrket i Asien og Middelhavsområdet i flere tusinde år.

Hvornår er granatæbler modne?

Granatæbler dyrkes generelt ikke i Danmark, men de importeres hele året rundt. Granatæbler er i højsæson fra oktober til februar.

Når først granatæbler er høstede, stopper modningsprocessen. Med andre ord stopper granatæbler med at producere sukker, når de høstes. Mange producenter høster granatæbler lidt før, de er højmodne, så de kan klare eksporten til resten af verden, uden at de flækker i tilfælde af, at de skulle få små stød under transporten.

Derfor er granatæblerne, vi spiser i Danmark, typisk en anelse syrligere, end det er tilfældet, hvis du eksempelvis køber et granatæble direkte fra grønthandleren i Granada eller andre steder i Middelhavsområdet.

Hvor lang er holdbarheden på granatæbler?

Granatæbler kan holde sig i relativt lang tid efter høst. Opbevarer du dine granatæbler i køleskabet (2-6 grader), kan de holde op til 6-8 dage i køleskabet.

Til gengæld tåler granatæblekerner frost, og du kan således opbevare granatæblekerner i fryseren i op til et år.

Er granatæbler sunde?

Ja, granatæbler er i den grad sunde! Faktisk er de løgformede æbler med læderhud så sunde, at flere giver granatæblerne den populære betegnelse ’superfood’.

Men hvad er det, der gør granatæbler så sunde?

Højt indhold af antioxidanter og vitaminer

Granatæbler indeholder en masse vitaminer, polyfenoler, plantenæringsstoffer og antioxidanter – faktisk indeholder et granatæble næsten 40 gange så mange antioxidanter, som et ’almindeligt’ æble kan prale af.

Nogle af antioxidanterne, du får fra et granatæble, kaldes ellagitanniner, og de har ry for at sænke både blodtrykket og kolesteroltallet, hvilket er godt for hjertet.

Granatæbler indeholder også antioxidanter, der har betændelseshæmmende egenskaber, hvilket naturligvis er godt for vores helbred, immunforsvar og generelle sundhed.

Granatæbler i madlavningen

Kernerne fra et granatæble er med deres sprødhed og syrlighed fantastiske at bruge i salater – både til at give lidt knas og tekstur, men også til at bidrage med et syrligt pift.

Granatæblekerner er også fantastiske at bruge til at peppe morgenmaden op. Hvis du eksempelvis starter dagen med en skål skyr eller yoghurt, er granatæblekerner geniale at bruge ovenpå – og de gør således også en i forvejen sund morgenmad endnu sundere, mere smagfuld og ekstra nærende. 

Er du med på megatrenden med at lave sunde juices og smoothies, bør du prøve at smide en håndfuld granatæblekerner med i blenderen næste gang. De tilfører en spids og karakteristisk syrlighed, der spiller godt op med frugtsødmen, der typisk er gennemgående i juices og smoothies.  

Har du mod på mere læsning om frugt og grønt? Så se vores artikelsamling her. Du kan også lure lidt i ugens tilbudsavis.

Gå aldrig glip af gode tilbud eller nyheder fra Kvickly

Tilmeld dig Kvicklys nyhedsbrev og få altid de nyeste tilbud, spændende konkurrencer, events, masser af inspiration og nyheder om Kvickly – direkte i din indbakke. Meld dig til nu.