Sådan skræller du hvide asparges

· af Kvickly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvide asparges er en skøn grøntsag, der er sprængfyldt med vitaminer, antioxidanter og mineraler. Samtidig er hvide asparges kaloriefattige. Modsat grønne asparges skal hvide asparges skrælles – men det er heldigvis ikke spor besværligt.


Sådan gør du:

  1. Skyl de hvide asparges under koldt vand.
  2. Hold fast i aspargeshovedet og skræl ned ad stænglen.
  3. Knæk derefter bunden af.


Ved at knække bunden af og ikke skære med en kniv, er du sikker på, at den del, du står tilbage med, er moden. Aspargeshovedet skal ikke skrælles – men skylles grundigt.

 

TIP!
Står du tilbage med en masse aspargesbunde, kan du bruge disse til at koge suppe på.

 

Hvornår er hvide asparges i sæson?

Hvide asparges dyrkes i Danmark og er i sæson fra maj til juni/juli. Aspargesplanten er en helt fantastisk plante – den samme plante kan nemlig give både hvide- og grønne asparges.

Ønsker du at gro hvide asparges skal stænglerne dækkes til med jord, og gro tildækket. Vil du dyrke grønne asparges, skal stænglerne være udækkede og have masser af lys. 


Vidste du?
Grunden til, at hvide asparges er dyrere end grønne asparges er fordi, hvide asparges er betydeligt sværere at dyrke og høste. 

 

Den eneste ulempe ved asparges er, at sæsonen er så kort, som den er.


Opbevaring og holdbarhed

Hvide asparges kan holde i op til to uger i en plastikpose i køleskabet. Bliver dine asparges lidt bløde efter opbevaring i køleskabet, kan du bruge et smart trick:

Skær enderne af og stil de hvide asparges i koldt vand (evt. med isterninger) i 15 til 30 minutter – så bliver de friskere og spændstigere i teksturen.  


Vidste du?
Fordi asparges indeholder kulhydratet inulin, hvilket er godt for din fordøjelse. Asparges indeholder også bl.a. K-vitamin og calcium.

 

Hvide asparges tåler også frost. Blanchér dine hvide asparges i ca. 5 minutter, lad dem køle af, og frys dem i en plastikpose. Det er vigtigt, at hvide asparges er helt friske, hvis de skal fryses.

Hvide asparges med rejer til forret

Hvide asparges kan sagtens spises rå og er skønne at bruge i en salat – de giver både bid og smag. Men hvide asparges kan også sagtens udgøre en simpel, skøn forret.

Du kan eksempelvis dampe eller koge dem i saltet vand i 4-5 minutter. Dryp derefter med lidt olivenolie og citron, og anret dem på tallerkenen med masser af rejer og krydderurter efter ønske.

Krydr til sidst med friskkværnet peber, og du har en skøn forret, der både ser flot ud, smager lækkert og er hurtig at forberede.


TIP!
Læs evt. også vores guide til grønne asparges, hvis du ønsker tips til, hvordan du bruger grønne asparges i madlavningen. 

 

Hvilken vin til hvide asparges?

Hvide asparges er forholdsvis milde i smagen, men de indeholder også en særlig, bitter syre. Derfor egner hvidvine sig godt til retter eller salater, der domineres af hvide asparges.

Vælg allerhelst en frisk og syrlig hvidvin, der kan spille op mod og matche syrligheden, hvide asparges er karakteriseret ved.


Velbekomme!

Gå aldrig glip af gode tilbud eller nyheder fra Kvickly

Tilmeld dig Kvicklys nyhedsbrev og få altid de nyeste tilbud, spændende konkurrencer, events, masser af inspiration og nyheder om Kvickly – direkte i din indbakke. Meld dig til nu.