Eddike – Hjemmets vidundermiddel til rengøring

· af Kvickly

De fleste har en flaske eddike stående derhjemme, der især kommer frem når der skal afkalkes elkedel eller kaffemaskine.

Eddike er i sig selv en blanding af eddikesyre og vand, og finere eddike bliver fremstillet af forskellige slags vine og kaldes derfor vineddike.

Den normale eddike har en række egenskaber over sig, som gør den egnet til mange forskellige opgaver i hjemmet. Alt fra rengøring til tøjvask.

Rengøring med eddike

Eddike kan bruges til mange forskellige former for rengøring. Ikke nok med at den er fremragende til at afkalke kaffemaskinen eller elkedlen, så er den også brugbar til de beskidte pander og gryder når du skal tag opvasken.

Når gryder, potter og pander bliver grimme i bunden, kan det være svært at få dem rene igen – men eddiken klarer rengøringen:

Bland blot vand og eddike sammen i gryden, potten eller panden og lad det koge i nogle minutter, før du kan skrubbe eventuelle rester af.

6 andre ting du kan bruge eddike til

Et gammelt husråd lød på, at eddike kunne bruges i forbindelse med tøjvask og i stedet for skyllemiddel.

Et lille skvis eddike sammen med de mørke cowboybukser og farven vil holde i længere tid. Selve rådet om at bruge eddike som skyllemiddel er lidt forældet, da man hovedsageligt brugte det i forbindelse med tøjvask i hånden med soda og sæbe.

Nu har vaskemaskinerne en meget lille skyllemiddelsbeholder, der ofte er for lille til den ønskede mængde eddike. Dermed bliver effekten af eddiken formindsket og vil ofte løbe direkte ned i tromlen under vaskeprocessen og dermed neutralisere vaskevandet og forringe rengøringseffekten.

Derudover er det utrolig vigtigt ikke at benytte den brune husholdningseddike til tøjvask, da den indeholder sukker og aromastoffer, der er guf for bakterier og kan dermed forårsage dårlig lugt.

1. Eddike fjerner kalk

Om det er kaffemaskinen, en håndvask eller et armatur, der er ramt af kalk, så kan eddiken fjerne det.

Især ved den vandbesparende dyse ved vandhanen eller brusehovedet vil eddiken have en effekt. Dette sker ved at lægge dem i blød natten over og skylle igennem med vand dagen efter.

Hvis det ikke er muligt at fjerne eksempelvis brusehovedet, skal det pakkes ind i en klud med eddike og spænd herefter en plasticpose over med en elastik, så den sidder fast og lad den virke natten over.

2. Køleskabet eller skabet med skraldespanden lugter

Hvis køleskabet lugter, skal du vaske alle flader med en blanding af vand og hvid eddike, der er blevet tilsat lidt opvaskemiddel. Hvis lugten hænger ved, kan du stille en lille skål ufortyndet eddike i køleskabet i et par timer.

Hvis du oplever dårlig lugt omkring skraldespanden under køkkenbordet, selvom du har tømt skraldespanden, kan du prøve følgende:
Tag et gammelt stykke brød, væd det med nogle dråber hvid eddike og læg det i bunden af skraldespanden natten over. Det burde gerne fjerne den dårlige lugt.

3. En beskidt mikroovn

Hvis der er indtørret mad i mikroovnen skal du gøre følgende:
Hæld lige dele vand og hvid eddike i en skål, der kan tåle at komme i mikroovn. Sæt mikroovnen på høj styrke, anbring skålen i midten og lad væsken koge i ca. 4 minutter.
En blød klud med lidt opvaskemiddel burde nu, kunne fjerne alt det indtørret mad og mikroovnen bliver skinnende ren igen.

4. Blomsterbukettens redning

De flotte afskårne blomster holder længere, hvis du tilsætter lidt hvid eddike og ½ spsk. sukker i det lune vand. Sørg for at røre godt igennem inden blomsterne arrangeres.

5. Redningen på de kolde vintermorgener

De kolde måneder byder ofte på frosne bilvinduer og også her er eddiken effektiv. Lav en blanding af en del hvid eddike, to dele vand og hæld det i en sprayflaske. Rengør herefter dine bilruder og spray derefter med opløsningen. Nu vil det forhindre duggen i at fryse på bilvinduet.

6. Tør tastatur og briller af

Vrid en klud op i lige dele vand og eddike og tør kluden over den slukkede computer og tastaturet. Det fjerner både støv og snavs og brug eventuelt vatpinde mellem tasterne.

Samme blanding kan benyttes når brillerne skal være rene igen.

Husk altid…

  • … at bruge handsker når du arbejder med syrer såsom eddike.
  • … at sørge for god udluftning, når du bruger de skrappe rengøringsmidler.
  • … at læse brugsanvisningen på eksempelvis kaffemaskinen, elkedlen eller strygejernet. Det kan også være, at producenten fraråder brugen af eddike som afkalker og du kan dermed risikere at beskadige produktet.

Hvis du mangler eddiken i hjemmet, så find den nærmeste Kvickly her og køb det allerede i dag.

 

eddike og vand i gryden

Gå aldrig glip af gode tilbud eller nyheder fra Kvickly

Tilmeld dig Kvicklys nyhedsbrev og få altid de nyeste tilbud, spændende konkurrencer, events, masser af inspiration og nyheder om Kvickly – direkte i din indbakke. Meld dig til nu.