Marinader til lam, kylling, svinekød og oksekød

· af Kvickly

Den perfekte marinade kan løfte dit kød til helt nye højder – eller give retten lidt kant og forandring. Få slagterens yndlingsmarinader her!

Marinaden, du bruger til dit kød, har stor betydning for, hvordan det endelige resultat bliver – uanset om du tilbereder dit kød i ovnen, på panden eller grillen.

Kan du f.eks. forestille dig møre spareribs uden den karakteristiske søde, dybe og røgede smag af BBQ?

Vi giver dig her nogle forskellige opskrifter på marinader til kylling, lam, svinekød og oksekød. Du får både opskrifter på de ”traditionelle marinader” – men der er også opskrifter på marinader til de modige! 

Først følger en lille ”marineringsguide”.

Sådan marinerer du kød

Skal din marinade give maksimal smag og kraft til kødet, er det en rigtig god idé at marinere dit kød allerede dagen før, du skal tilberede det.

Sådan gør du:

  • Tildæk dit kød med marinade i en pose eller i et fad eller en skål, så hele kødstykket bliver dækket til – gerne 24 timer før, kødet skal i ovnen eller på grillen for at få maksimal smag.
  • Det er en god idé at ”massere” marinaden godt ind i kødet – er det eks. en større steg, som du har lavet stegesnit i, kan du med fordel sørge for at marinaden løber ned i kødfolderne.
  • Opbevar det marinerede kød på køl indtil en halv time før, du skal tilberede det.
  • Ønsker du at bruge det overskydende marinade til en sovs eller lignende, er det vigtigt, at du gennemkoger marinaden – ellers skal du smide det ud.

Ved mindre kødstykker kan du med fordel også pensle marinaden på, når du vender kødet den sidste gang. På den måde når al marinaden ikke at brænde af på panden eller grillen.

Marinader og kød

Der findes et hav af lækre marinader fra de forskellige verdenskøkkener, og der er hverken noget, der er rigtigt eller forkert, når det kommer til marinader – der er dog nogle marinader, der går bedre til nogle kødtyper end andre. 

Vi har fået vores slagter til at give nogle bud på lækre marinader til hhv. lam, kylling, okse- og svinekød, som er nemme at røre sammen i dit eget køkken, og som passer godt til netop det stykke kød, du ønsker at give ekstra kærlighed og smag.

Først får du nogle traditionelle, gennemprøvede og elskede marinader, der passer særligt godt til de forskellige kødtyper, du finder herunder. Dernæst følger en mindre traditionel marinade til de ”modige” – men der er nu ikke så meget at være bange for, da begge marinader smager himmelsk!

Marinader til lam

Marinader til lam kan spænde meget bredt, og med den rigtige marinade kan du få dit lammekød til at give associationer om alt fra Athen til Marrakech.

Herunder får du to fantastiske bud på marinader til lammekød:

Den traditionelle:
Olivenolie, havsalt, friskkværnet peber, knust hvidløg og rosmarin (Det er ingen hemmelighed, at hvidløg og rosmarin går fantastisk godt sammen!).

Den modige:
Olivenolie, røget paprika, spidskommen, nelliker, korianderfrø, salt og peber (En mere vovet og dyb, krydret smag, hvor de tørre krydderier klæder lammet rigtig godt).


Artiklen fortsætter under tilbuddene. 

Gå aldrig glip af gode tilbud eller nyheder fra Kvickly

Tilmeld dig Kvicklys nyhedsbrev og få altid de nyeste tilbud, spændende konkurrencer, events, masser af inspiration og nyheder om Kvickly – direkte i din indbakke. Meld dig til nu.

Marinader til kylling

Kyllingebryst er på mange måder et ret smagløst, fedtfattigt stykke kød – og derfor kan den rette marinade virkeligt komme til din ret, når du marinerer kyllingekød!

Den traditionelle
Soja, rørsukker, paprika, citronsaft (Soja og rørsukker skaber en meget interessant sur-sød kombination, der klæder det fedtfattige kyllingebryst godt. Kan du lide asiatisk-inspireret mad er denne marinade lige noget for dig!).

Den modige
Citronsaft og -skal, hvidløg, ingefær, vaniljepulver, peber og fiskesauce (Ja, vanilje fungerer også fantastisk i det salte køkken! Her spicet op mod en østerlandsk version).


Pssst!
Husk altid at bruge en økologisk citron, når du skal bruge skallen i madlavning. Det gælder også alle andre frugter med skal.

 

Marinader til svinekød

Svinekød kan, ligesom kylling, ”tages i mange retninger” med den rette marinade. Vi giver herunder opskrifter på to marinader, der i særdeleshed klæder svinekød godt.

Den traditionelle
Olivenolie, ketchup, brun farin, soja, eddike (f.eks. æbleeddike), hvidløg, evt. tabasco (Rigtig god til gris med lidt mere fedt på siden - prøv den næste gang, du går efter ”BBQ-smag”).

Den modige
Fennikelfrø, spidskommen, chili, sukker og sesamolie (Fennikelfrø har en let lakridsagtig smag, der sammen med bl.a. sukker og chili giver en rigtig spændende smagskombination).

Marinader til oksekød

Oksekød kan – med den rette marinade og perfekte tilberedning – få en særdeles dyb smag, der let udkonkurrerer alt andet på tallerkenen. Vores slagter giver herunder to vidt forskellige opskrifter på marinader til oksekød.

Den traditionelle
Rødvin, Worchestershire sauce, sennep, sukker, peber og hvidløg (Giver en dyb umamismag til kødet, der i den grad forstærker oplevelsen).

Den modige
Olivenolie, citronsaft, krydderurter efter smag, presset hvidløg (En simpel og nem marinade med frisk syre fra citronen, der giver kødet et skønt smagsløft. Vælg dine yndlingskrydderurter og prøv dig frem!).

Flere tips og tricks til kød og marinader?

Vi har samlet en lang række artikler, som du kan læse, inden du tænder op for grillen og begynder tilberedningen af forskellige kødudskæringer. Du kan med fordel bl.a. læse følgende:

Det er også en god idé altid at tage et kig i vores tilbudsavis, inden du starter dine indkøb i en Kvickly-butik nær dig.

God fornøjelse!