Cava, crémant, spumante, champagne.

Der er masser af bud på festlige bobler til din nytårsaften. Men hvad er egentlig forskellen - og hvad skal du vælge. Vi guider dig til et boblende nytår.

 

Mange omtaler alle boblevine som champagne. Ligeledes anser de fleste champagne, som Dronningen af alle bobler eller de ”rigtige” bobler.Champagne er lækkert, men faktisk kan du også få mange fantastiske smagsoplevelser med andre mousserende vine - i alle prisklasser.

Sødmegrader for mousserende vine

Brut - meget tør
Sec - tør
Demisec - halvtør

Champagne

Champagne må kun kaldes champagne, hvis den kommer fra regionen af samme navn. Den ligger i Frankrig omkring byen Reims. Den laves på druerne pinot noir, pinot meunier og chardonnay. Champagne koster typisk fra 150 kroner per flaske.

Kvicklys vinmand anbefaler:

Canard Duchene Charles VII Blanc de Blanc. Frisk næse med hvide blomster og kraftfulde strejf af rugbrød og toast. Smagen er fyldig og stor med en god balance.

Perfekt at servere til Dronningens nytårstale.

Normalpris: 399,-

Tilbudspris uge 53: 249,- (Tilbuddet gælder til og med 31/12)

Nummer 4 på Champagne Top 10 + kåret som BEDSTE KØB Til prisen

Crémant

Crémant er Frankrigs andet bud på en mousserende vin. Den fremstilles på samme måde som champagne - men alle andre steder end netop champagne-distriktet. Crémant de Bourgogne er primært lavet på chardonnay og pinot noir. Cremant de Loire på semillion og muscadelle og crémant fra Alsace på pinot noir og chardonnay.

En flaske crémant koster typisk en tredjedel af en flaske champagne.

Kvicklys vinmand anbefaler:

Crémant de Bourgongne, Brut, J. Monfleury. Meget frisk, let syrlig og smukt boblende. Passer godt til forretter med fisk, f.eks. torsk eller blinis med stenbidderrogn.

Normalpris: 89,95,-

Tilbudspris uge 53: 69,95,- (Tilbuddet gælder til og med 31/12)Spumante

Spumante er italiens bud på en festlig, mousserende vin. Den suverænt mest kendte er Asti Spumante. Spumante laves på mange forskellige druer og kan derfor variere helt enormt i smagen. Fra de knastørre til de nærmest sodavands-søde.

Prisen ligger fra ca 50 kr.

Kvicklys vinmand anbefaler:

Fontanafredda Asti Spumante. Karakteristisk ved sin fine duft af sødlige druer, lime og akacie. Smagen er sødlig, frisk og ren. Den er oplagt at servere til dessert eller til kransekagen.

Normalpris: 84,95

Tilbudspris uge 53: 49,- (Tilbuddet gælder til og med 31/12)
Cava

Cava kaldes også ”spansk champagne” og er en meget populær mousserende vin, produceret i det nordøstlige Spanien efter samme metode som champagne. Cava laves hovedsagligt på de spanske druer, macabeo, parelada og xarel-lo, men i stigende grad også på chardonnay.

En god flaske Cava kan du få fra ca. 50 kroner.

Kvicklys vinmand anbefaler:

Gran Barón Cava Brut. Tør, sprød og frisk med frugtaromatisk eftersmag. Bobler af middel styrke. Denne fungerer også godt som velkomstdrink eller til forretten.

Normalpris: 74,95

Tilbudspris uge 53: 59,- (Tilbuddet gælder til og med 31/12)

Tips & tricks fra Kvicklys vinafdeling